Elveția a decis să se depărteze un pas de Uniunea Europeană. Va limita numărul de imigranți ce sosesc dinspre toate statele membre ale blocului comunitar. Decizia vine în contextul în care tot mai mulți europeni solicită să vină la muncă în Țara Cantoanelor. Decizia a fost criticată de autoritățile de la Bruxelles și de mediul de afaceri din Elveția.
În timp ce unele state occidentale încearcă să limiteze accesul imigranților din noile state membre UE pe piața muncii sau la asigurările sociale, Elveția restrânge accesul europenilor în ansamblu. Consiliul Federal elvețian a luat decizia de a limita accesul pe piața muncii al cetățenilor din statele membre ale Uniunii Europene. Un mijloc de a-i liniști pe locuitorii din Țara Cantoanelor, care, în contextul crizei, se tem de un aflux tot mai mare de imigranți, așa cum notează „Le Figaro”. Ce a făcut practic Consiliul este că a activat așa-numita clauză de salvgardare conținută de acordurile de circulație, semnate între Elveția și Uniunea Europeană. Clauza poate fi acționată timp de un an și reintroduce cote asupra numărului de permise de ședere de lungă durată (cinci ani). În schimb, muncitorii frontalieri nu vor fi afectați. Limitarea se aplica deja din mai 2012 pentru cetățenii a opt state din Europa de Est. De la 1 mai, limitările se vor referi la toți cetățenii Uniunii Europene.
Trebuie menționat că din totalul de 8 milioane de locuitori ai Elveției, 1,2 milioane sunt cetățeni din state membre UE. Rata șomajului, chiar dacă este cea mai scăzută din toată Europa, a atins 3,2% în martie.
În urma deciziei, anul acesta, vor fi acordate 2.180 de permise de ședere pentru cetățenii din Europa de Est și circa 53.000 pentru celelalte state membre. În decurs de un an, numărul de permise va scădea cu aproximativ 3.000, din ce a calculat cotidianul elvețian “Le Temps”.
Autor