Majoritatea celor care vin să se trateze la Centrul de medicină tradiţională chinezească din Chişinău suferă de alergii, hipertensiune, insomnii, afecţiuni gastrice şi boli ale sistemului nervos.
Decoct din rădăcini, infuzie de plante cu gust amar, masaje de învigorare, acupunctură şi electroterapie. Iată câteva din tratamentele pe care le poţi încerca la Centrul de medicină tradiţională chineză din Chişinău. Îl găseşti pe o stradă lăturalnică din apropierea Spitalului Clinic Republican, la parterul unui cămin studenţesc cu cinci etaje. Cum treci de intrarea străjuită de două lampadare roşii, orientale, dai inevitabil de unul dintre cei trei medici chinezi gata să te ia în primire.
„Am aflat despre acest centru de la şefa mea şi am zis să încerc şi eu. Mă supără spatele şi sistemul nervos. Deja e a şasea oară când vin aici pentru acupunctură şi terapie cu ventuze“, spune Ileana Culeanu, o pacientă de 43 de ani din Capitală. „Lucrez în apropiere şi mai vin aici la terapie Tui Na. E un fel de masaj chinezesc pentru relaxarea muşchilor“, afirmă şi Vitalie Chiriliuc, pe care-l întâlnim la clinică.
Reporterii „Adevărul“ au încercat pe pielea lor câteva dintre remediile practicate în această instituţie. Prima probă a fost cea de electropunctură. Unul dintre medicii chinezi îţi introduce două ace de unică folosinţă: unul între degetul mare şi cel arătător de la mână, iar celălalt în antebraţ. Apoi, cu ajutorul a doi electrozi şi a unui aparat, doctorul te curentează uşor, fără să te doară. Sesizezi doar că degetele ţi se mişcă necontrolat.
„Medicina convenţională tratează un ţesut sau un organ anume. Medicina noastră tradiţională tratează organismul în ansamblu. De exemplu, electroterapia este foarte bună pentru îmbunătăţirea circulaţiei sanguine şi pentru combaterea durerii“, afirmă Jinshuang Hua, specialista chineză care de doi ani îi învaţă pe med