O expoziţie de o valoare excepţională poate fi vizitată gratuit până la sfârşitul lunii în holul Bibliotecii Academiei din Cluj-Napoca.
Scrisori şi poezii în limba arabă, volume originale din „1.001 de nopţi", exemplare unice din Coran şi chiar biblii în limba arabă pot fi admirate pentru prima dată într-o expoziţie găzduită de Biblioteca Academiei din Cluj.
Până la sfârşitul lunii martie, clujenii pasionaţi de orientalistică, dar şi turiştii aflaţi în oraş în această perioadă sunt aşteptaţi să „bifeze" o expoziţie excepţională, denumită „Timotei Cipariu şi cultura arabă". Lucrările fac parte din aşa-numitul Fond Oriental al instituţiei, alcătuită în jurul colecţiei lui Timotei Cipariu. Împătimit al domeniului, cărturarul şi-a lăsat colecţia moştenire Bibliotecii Greco-Catolice de la Blaj, iar după 1948 cărţile şi manuscrisele au ajuns la filiala clujeană a Bibliotecii Academiei. Colecţia este compusă din aproximativ 800 de volume de carte orientală şi 150 de manuscrise.
„Scrierile sunt din absolut toate domeniile: literatură, religie, studii politice sau de drept", spune Simona Fărcăşan, bibliotecara ce se ocupă de această colecţie. „Sunt lucrări unice în ţară, avem cărţi tipărite la Roma, din secolele XVI-XVII, sunt lucrări fundamentale pentru studierea culturilor arabă, persană sau ebraică, dicţionare, opere fundamentale ale literaturii arabe, ediţii rare, manuscrise unice, executate de caligrafi otomani", a precizat specialista.
Timotei Cipariu a adăugat colecţiei sale lucrări proprii, autografe, caiete de notiţe, copii din manuscrise de la Viena, din cărţi de poezii. „A învăţat singur araba", punctează bibliotecara.
Mai pot fi admirate în expoziţie ediţii din Coran, scrise manual. Pe un alt raft se află prima ediţie completă a Coranului în limba arabă apărută în Europa. A fost tipărită la Hamburg, în 1694. Se mai află expusă o cart