Politologul Cristian Pârvulescu susţine că, în câţiva ani, va trebui să introducem în Constituţie cedarea unei părţi din suveranitate către Bruxelles.
Afirmaţia şefului Forumului Constituţional (forul civic de dezbateri privind revizuirea Legii Fundamentale), Cristian Pârvulescu, privind consfinţirea în Constituţie a cedării de suveranitate survine unei declaraţii a cancelarului german Angela Merkel pe acelaşi subiect. Majoritatea politicienilor jurişti clujeni nu agreează acest lucru.
„În măsura în care un nou tratat european urmează să fie realizat în perspectiva câtorva ani, probabil după alegerilor europene din 2014, s-ar putea să fim nevoiţi să modificăm articolul 1. Altfel spus, să oferim mai clar elementele de suveranitate Bruxellesului, pentru că în momentul de faţă există doar un articol foarte vag în Constituţie în ceea ce priveşte relaţiile noastre cu Uniunea Europeană. Doamna Merkel explica în ultimele zile că pentru ieşirea din criză este nevoie de o cedare mai clară de suveranitate. Or, asta va presupune, nu numai în cazul nostru, al Franţei şi al altor state, modificarea acelor articole care sunt protejate de articolele speciale privind limitarea modificării constituţionale. Cred că, în România, anul acesta nu se va umbla la articolul 1, dar odată dezbaterea începută, cu proxima modificare constituţională, care ar putea avea loc în câţiva ani, s-ar putea discuta despre, eventual, o nouă Constituţie, pentru că altfel nu văd soluţia", a declarat Pârvulescu.
Vicepreşedintele PNL, europarlamentarul Norica Nicolai crede că această discuţie e una prematură. „Acum nu putem schimba articolul 1, care nu poate fi supus revizuirii, decât dacă parlamentul se transformă în Adunare Constituantă şi elaborează o altă Constituţie, ceea ce nu e nici cazul, nici momentul. Pe de altă parte, suveranitatea s-a cedat, deja, parţial, odată cu semnarea Tra