Aurul, ca resursă pentru a cărei exploatare se cheltuiesc cei mai mulţi bani. Aceasta a fost tema colocviului susţinut de un profesor universitar din Bucureşti, la Petroşani, aici unde aurul negru este o resursă vitală.
Colocviul a fost susţinut de profesorul universitar Gheorghe C Popescu de la Univeritatea Bucureşti, care ne-a precizat că România are o resursă importantă de aur încă neexploatată şi că mai puţin de jumătate din rezerva ţării a fost cândva socoasă din pământ. „Am vorbit despre aururl românesc, dintr-o perspectivă socio-economică. Am zis aurul românesc şi nu aurul românilor. Pentru că, bună parte din aurul de pe teritoriul românesc nu mai este utilizat de români,ci de romani, austrieci, sau alte popoare, care au venit pe aici. Nu avem un aur special, dar există particularităţi în siturile arheologice şi aceasta a fost o teză de doctorat în care am studiat aurul din aceste locuri, pentru că există nişte marcări ce definesc aurul românesc. România, însă, mai are rezerve. Cel puţin dublu decât s-a scos. Deci, dacă s-a scos 2.062 de tone, încă de pe timpul romanilor, noi mai avem 2.000 de tone, ca o estimare prudentă, dar la o astimare optimistă ar putea fi de 3 ori mai mult,până la 6.000 de tone ascunse în subsolul României”, a precizat profesorul Universitar Gheorghe C Popescu.
Auditoriul a fost format din profesori şi studenţi dornici să afle ce înseamnă exploatarea acestei resurse atât de controversată cum e aurul, din punctul de vedere al exploatării ei. „Noi, geologii, doar găsim resursele şi avem şi aici în Hunedoara. Suntem de părere că aurul trebuie exploatat, dar condiţiile nu mai depind de noi. Asta e treaba ecologiştilor, economiştilor, politicienilor”, a mai spus profesorul universitar, care a agreat ideea unui aur de calitate încă neexploatat în ţara noastră.
Profesorul Gheorghe C Popescu a vorbit şi despre faptul că în prez