Presa nu a avut acces decât la debutul şedinţei de constituire a Zonei Metropolitane Satu Mare, o şedinţă în care edilii-şefi ale celor mai mici dintre localităţile care au aderat la asociaţie şi-au exprimat temerile legate de importanţa care le va fi acordată în cadrul procesului de dezvoltare a regiunii de dezvoltare. Primarii se tem că, deşi invitaţi să adere la Zona Metropolitană, banii se vor îndrepta în special către localităţile mari, centrele economice importante, Satu Mare şi Carei. Portavocea primarilor cu reţineri a fost Mihai Găman, edilul-şef al comunei Dorolţ.
Temerile primarilor şi minusurile asocierii
În debutul şedinţei de ieri, de la care unii dintre cei 26 de primari care au aderat la ZM au ales să absenteze, Mihai Găman, edilul-şef al comunei Dorolţ, şi-a exprimat îngrijorarea vizavi de diferenţele uriaşe, în special în plan economic, dintre localităţile implicate în asociere. “Sper ca oraşele mari să nu uite de noi”, a spus Găman, reflectând astfel temerile manifestate de edili, şi anume că grosul proiectelor şi banilor se vor concentra spre localităţile mari, Satu Mare şi Carei. Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, alături de primarul Careiului, Beko Tamas, s-au străduit să le spulbere omologilor aceste temeri.
Constituită practic în orb, cu linii şi proceduri de finanţare încă nedelimitate clar sub aspect procedural şi legislativ, primarii au îmbrăţişat totuşi asocierea. Temerile acestora sunt generate şi de posibila modificare a statutului localităţilor membre ADI după intrarea în asociaţie, care le-ar putea bloca accesul la fondurile FEADR, destinate exclusiv dezvoltării mediului rural, în perioada 2014 – 2020. “S-ar putea ca la un moment dat să se pună problema că nu poţi fi şi sătean, şi metropolitan”, ne-a declarat un edil, înainte de debutul şedinţei.
Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planulu