Robert Harris – Factorul Groazei. Editura Allfa. Traducere din limba engleză şi note de Diana Geacăr.
Fost fizician la CERN, Alexander Hoffmann este creatorul de geniu al revoluţionarului program VIXAL, un algoritm care „gândeşte“ singur, învârtind pe pieţele financiare afaceri de miliarde de dolari. Maşină de făcut bani şi descoperire uluitoare în domeniul inteligenţei artificiale, VIXAL este tot ce şi-ar putea dori un om de afaceri şi un cercetător. Însă când un necunoscut îl atacă în propria casă, iar VIXAL scapă de sub control, creând pe piaţă un haos fără precedent, Hoffmann se trezeşte antrenat într-o cursă infernală, în care visul său de-o viaţă ameninţă să se transforme în cel mai negru coşmar al omenirii. Pornind de la un dezastru financiar real – prăbuşirea Bursei din New York în 6 mai 2010, pe fondul crizei datoriilor suverane din Grecia –, Robert Harris explorează potenţialul distructiv al propriilor noastre creaţii, îmbinând cu măiestrie şi ingeniozitate convenţiile thrillerului „clasic“ cu spaimele lumii contemporane.
„Scriitura lui Robert Harris aminteşte de Michael Crichton, Ian Fleming, Stanley Kubrick şi Alfred Hitchcock.“ scria Financial Times, iar The Independent: „Robert Harris rescrie Frankenstein pentru era digitală.“
Robert Harris s-a născut în 1957 în Nottingham, în Marea Britanie. După studii de literatură engleză la Cambridge University, a lucrat ca reporter pentru BBC şi editorialist pe teme de actualitate politică pentru The Observer. Autor al câtorva volume de non-ficţiune, Robert Harris face trecerea spre beletristică în 1992, cu romanul Fatherland. Foarte bine primit de către public şi ecranizat în 1994, Fatherland marchează începutul unei cariere literare fulminante, inaugurând o întreagă serie de bestselleruri: Enigma (1995), Archangel (1998), Pompei (Pompeii), Imperium (2006), Marioneta (The Ghost). Colaborar