SUA nu sunt în punctul de a lansa o acţiune militară în Siria, cu toate că, potrivit serviciilor de informaţii americane, Damascul a folosit probabil arme chimice, a anunţat joi un oficial american din cadrul Apărării.
Armata americană a pregătit planuri de urgenţă pentru cazul în care Washingtonul va hotărî să intervină, dar oficialii americani care îl însoţesc pe secretarul Apărării, Chuck Hagel, în turneul din Orientul Mijlociu au sugerat că, în prezent, nu este de actualitate nicio acţiune militară.
“Aceasta este munca noastră (…) să prezentăm opţiuni preşedintelui, la cerere”, a declarat pentru jurnalişti, la Abu Dhabi, un oficial de rang înalt din cadrul Apărării, sub acoperirea anonimatului, transmite Mediafax.
Dar, a adăugat el, “analizele serviciilor de informaţii nu antrenează în mod automat decizii politice. Este important să notăm acest lucru în acest caz”.
Referindu-se la eşecul serviciilor de informaţii înainte de invadarea Irakului, în 2003, oficialul de rang înalt a anunţat că preşedinţia americană va acţiona cu prudenţă.
În Irak, informaţii de la servicii americane de informaţii cu privire la deţinerea unor “arme de distrugere în masă” de către regimul lui Sadam Hussein au servit ca pretext pentru invadarea ţării, în 2003, de o coaliţie americano-britanică, dar acele arme nu au fost găsite niciodată.
Foşti oficiali de rang înalt şi analişti apreciază că Statele Unite ar putea încerca să securizeze arsenalul chimic deţinut de Siria, trimiţând forţe speciale şi lansând bombardamente.
Însă, orice acţiune militară va prezenta un risc imens, deoarece mobilizarea de trupe va necesita avioane de vânătoare pentru a neutraliza aviaţia siriană, potrivit unor experţi.
Pentagonul a trimis deja peste 200 de bărbaţi în Iordania pentru a pregăti o eventuală operaţiune comună împreună cu aliaţi, cu scopul securizării arme