Muzeul de Mineralogie Baia Mare Maramureș găzduieşte începând de astăzi, 26 aprilie, o inedită expoziţie de fotografie. Evenimentul, derulat împreună cu Societatea Geologică a României, prezintă 61 de fotografii documentare semnate de ing. geolog Vida Istvan – într-o complexă panoramă vizuală a peisajelor deșertice, dar și a unor instantanee citadine, ce oferă reprezentări ale vieții oamenilor conectați cu deșertul.
Pentru cei care nu ştiu, Atacama este cel mai arid deșert din lume, un deșert situat pe coasta de nord-vest a Americii de Sud, în nordul statului Chile, format datorită curenților marini reci ce saturează aerul, eliminând astfel precipitațiile. Izolat de precipitații datorită paravanului înalt al Cordilierilor, expus vânturilor uscate, traversat de tropicul capricornului, deșertul Atacama are o vârstă de aproximativ 15 milioane de ani iar condițiile climate capricioase atrag fenomenul ”El Nino” cu averse intense de ploaie la întervale de 5-10 ani care produc înfloriri ale deșertului de scurtă durată. Diferențele de temperatură din regiune oscilează între +30o ziua și -15 °C noaptea.
“Datorită umidității foarte reduse a aerului din deșert, deșertul Atacama este gazda unora dintre cele mai importante observatoare astronomice din lume, precum observatorul european ”La Silla”, observatorul european ”Paranal”, radiotelescopul european ”Pathfinder Experiment”, radiotelescopul americao-european ”Large Millimeter Array”.
De asemenea, aici a fost descoperit și mineralul ”atacamit”, care poartă, astfel, denumirea deșertului. Deșertul Atacama oferă condiții de teren similare celor marțiene, motiv pentru care aici sunt desfășurate experimente de natură spațială corelate cu explorarea planetei roșii.
O lume complexă, fascinantă, cu contraste enorme ce vibrează puternic în chiar inima deșertului, precum viața în oazele sale. ”, au anunţat organizato