Partidul Comuniştilor din Republica Moldova nu ar fi un interlocutor valid pentru UE. PCRM nu este o alternativă la ora aceasta, pentru că a mai fost la putere şi a mimat orientarea europeană. Declaraţiile au fost făcute la RFI de fostul ministru de Externe, democrat-liberalul Teodor Baconschi. El apreciază că "am putea să ne aşteptăm la un compromis" pentru deblocarea crizei din Moldova, ţară cu premier şi preşedinte de Parlament demişi din funcţii.
În opinia lui Teodor Baconschi, "există un risc destul de mare de instabilitate sau de confuzie politică, cu perspectiva nefericită a unor alegeri anticipate. Însă în Republica Moldova, în pofida rivalităţilor dintre cei trei lideri ai partidelor componente în AIE (Alianţa pentru Integrare Europeană-n.r.), există şi răsturnări pozitive de situaţie, negocieri permanente. De la o oră la alta am putea să ne aşteptăm totuşi la un compromis, pentru că în definitiv, criza nu se bazează pe un eşec politic, ci mai degrabă pe ciocnirea dintre lideri şi orgoliile lor, dar şi pe negocierea permanentă a raporturilor interne de forţe în cadrul Alianţei".
Fostul ministru de Externe spune că "din păcate, Partidul Comuniştilor din Moldova îl are pe domnul Voronin în frunte de foarte mulţi ani şi chiar dacă în interior există nişte grupuri mai tinere, orientate poate spre un soi de comunism pro-european, la ora asta Partidul Comuniştilor nu este o alternativă, în sensul că a mai fost la putere mulţi ani, a mimat orientarea europeană, fără să o traducă în reforme interne, structurale şi nu cred că ar fi un interlocutor valid pentru Uniunea Europeană, chiar dacă de la Moscova, să zicem, lucrurile s-ar vedea un pic diferit. De altfel şi partidul domnului Marian Lupu, liderul demisionat al Parlamentului de la Chişinău, s-a desprins de Partidul Comuniştilor, încarnând tocmai această nevoie de împrospătare, de schimbare