Primarii din toată România consumă sume uriașe din bugetele locale pentru lucrări care se pot face și altfel, dacă binevoiește vreun parlamentar să propună ajustarea legii.
Aproape toate primăriile alocă sume mai mult sau mai puțin umflate pentru plata unor firme care fac lucrări simple cum sunt cele de întreținere a spațiilor verzi.
Aflăm din când în când, cu stupoare, că se plătesc zeci de milioane de euro din bani publici pentru banale tăieri de crengi sau pentru ridicarea mizeriei din parcuri.
În același timp, aceleași administrații locale, au de încasat zeci de milioane de lei de la persoane care au fost amendate pentru diverse fapte și consumă resurse importante cu birocrația dezvoltată pentru a gestiona executarea silită a celor care nu plătesc la timp.
Sunt situații extreme, relatate de presă în ultimii ani, în care persoane cu zeci de amenzi nu pot fi puse la plată pentru că nu au nimic de executat. Prostituatele sunt campioane la acest capitol. Toți cei care au tratat cu lipsă de respect spațiul public și au încasat amenzi ar putea să fie o resursă importantă pentru administrațiile locale, dacă s-ar decide cei care fac legi să producă un sistem pentru a pune la muncă toți contravenienții.
Nesimțirea ar putea să fie o mină de aur cu un astfel de sistem. Arunci un gunoi în parc? Nicio problemă, nu te amendăm, dar două zile trebuie să cureți parcul respectiv. Tulburi ordinea publică? Trei zile mergi la spații verzi și tunzi copacii din oraș! Uiți să-ți ridici de pe trotuar resturile lăsate de câine, vine polițistul local și te invită o zi să mături trotuarul respectiv.
Cu banii pe care îi plătesc acum primarii pentru aceste activități, unor firme abonate la bani publici, se pot face, cu siguranță, lucruri mult mai bune. Se pot astupa mai multe gropi, repara mai multe școli și spitale.