După Oltchim, au explodat şi tensiunile sociale de la Uzinele Sodice Govora, ceea ce acutizează problemele economice în judeţul Vâlcea.
De ieri, angajaţii combinatului cu capital polonez sunt în grevă generală, după ce aproximativ 50 dintre ei au trecut printr-o formă dură de protest, declanşând greva foamei. În prezent mai sunt în greva foamei doar trei angajaţi. Oamenii protestează pentru că patronatul refuză de la începutul anului semnarea contractului colectiv de muncă.
Fără contract, aceştia nu beneficiază de prevederile care le pot conferi protecţia socială. Circa 150 de angajaţi au fost concediaţi în ultimele luni. Au rămas 900 de salariaţi şi urmează alte disponibilizări. În ultimele zile, reprezentanţii Ministerului Muncii au fost chemaţi pentru a media conflictul dintre angajaţi şi patronat, dar fără a se ajunge la un rezultat concret. Situaţia combinatului rămâne incertă. „S-a constatat, în acord cu salariaţii de la Uzinele Sodice Govora, că singura soluţie de rezolvare a conflictului de muncă şi detensionare a situaţiei este încheierea în timp cât mai scurt a contractului colectiv de muncă la nivel de unitate”, a anunţat, ieri, Ministerul Muncii.
17% din economia judeţului
În mai puţin de un an, situaţia economică din Vâlcea s-a înrăutăţit drastic din cauza problemelor din cele mai importante companii din judeţ. Oltchim are 3.300 de angajaţi, dar de activitatea combinatului depind alte zeci de firme care împreună au 10.000 – 15.000 de angajaţi. Combinatul vâlcean lucrează de mai bine de 10 luni la sub 10% din capacitate, în timp ce Uzinele Sodice Govora lucrează la o treime din capacitate. Cele două companii reprezintă, cumulat, circa 17% din produsul intern brut al întregului judeţ.
Uzinele Sodice Govora au lucrat în ultimul timp la doar o treime din capacitate. Angajaţii au intrat ieri în grevă.