Furturile din locuinte au reprezentat anul trecut o pondere de 14% din totalul furturilor sesizate Politiei romane, insumand in valoare absoluta un numar de 35.000 de cazuri la nivel national, din care aproximativ jumatate au avut loc in mediul urban, a declarat Calin Aurel (foto), comisar-sef de politie - Directia Investigatii Criminale.
Declaratiile au fost realizate in cadrul unei conferinte de presa, in cadrul careia s-a lansat o campanie de prevenire a furturilor din locuinte, intitulata "Nu-ti scapa casa din ochi!". Aceasta a fost sustinuta de reprezentanti ai Institutului de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii si ai Directiei de Investigatii Criminale din cadrul IGPR, precum si reprezentanti ai Groupama Asigurari.
Potrivit comisarului-sef de politie - Constantin Stroescu, director al Institutului de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii, in mediul urban cele mai multe fapte de acest gen se produc in intervalul orar 8:00-18:00, iar in mediul rural 18:00-14:00. De asemenea, cele mai multe spargeri de apartamente vizeaza sume de bani, aparatura electronica, telefoane, bijuterii s.a.m.d.. In aceasta privinta, Georgiana Miron, director de marketing si comunicare in cadrul Groupama Asigurari a precizat ca la nivelul portofoliului companiei, dintre clientii care incheie a asigurare ce locuinta facultativa, sub 10% aleg sa-si asigure si bunurile din casa.
"Prevenirea infractiunilor de furt constituie una dintre directiile prioritare de actiune ale structurilor teritoriale de analiza si prevenire a criminalitatii pentru anul 2013. In acest domeniu, acordam o atentie sporita furturilor din locuinte intrucat au un impact puternic in randul membrilor comunitatii si, totodata, pe acest segment de criminalitate exista un potential crescut de reducere a oportunitatilor infractorilor si a prejudiciilor cauzate, prin desfasurarea unor activitati de infor