Contrabanda cu ţigări e în floare în Uniunea Europeană: pentru al șaselea an consecutiv, comerţul ilicit cu țigarete a crescut, atingând un nou record - de 11,1% din piaţă în 2012, comparativ cu 10,4% în 2011, ceea ce echivalează cu aproape miliarde de euro în minus la veniturile din taxe către bugetele statelor membre, arată un studiu KPMG.
Consumul ilicit a ajuns la 65,5 miliarde de țigarete – un volum echivalent cu întreaga piață legală din Franța și Portugalia, la un loc, potrivit aceloraşi date. De la începutul lui 2010, se estimează că statele membre UE au înregistrat pierderi totale de34,3 miliarde de euro în favoarea pieței ilegale de țigarete.
“În condițiile unei crizei economice persistente, comerțul ilegal cu țigarete continuă să afecteze Uniunea Europeană, producând pagube de miliarde de euro țărilor membre și având un impact negativ asupra comunităților,” a declarat Sorana Mantho, Corporate Affairs Director Philip Morris România și Bulgaria.
“Această problemă nu mai poate fi ignorată de autorități, care trebuie să acționeze imediat pentru a stăvili comerțul ilicit, pentru a identifica și condamna infractorii și rețelele care îl promovează. Este esențial ca la nivelul Uniunii Europene și al țărilor membre să existe o abordare conștientă și informată în ceea ce privește reglementările și politicile, de așa manieră încât comerțul ilicit să fie combătut și nu întreținut sau încurajat în anii care vin”, adaugă Mantho.
Studiul, realizat anual de către KPMG pentru Philip Morris International (PMI), Comisia Europeană și toate cele 27 de state membre ale UE, arată, de asemenea, că cele mai mari creșteri ale nivelului comerțului ilicit, comparativ cu 2011, le-au înregistrat Marea Britanie, Grecia, Italia și Estonia.
Consumul de țigarete provenite din comerțul ilicit depășește media europeană în 12 țăr