O inițiativă de reglementare a activităților ecconomice de la ONG-uri.
Câteva ONG-uri moldovene încearcă să promoveze o lege care ar reglementa activitatea economicã a organizațiilor non-profit, definită drept „antreprenoriat social”. Potrivit acestui concept, organizațiile neguvernamentale au voie să obțină profituri materiale dacă scopul urmărit este nu să le pună în buzunar, ci să le reinvestească în activitãțile pe care le desfășoară. Despre implicațiile unei asemenea legi relatează Tamara Grejdeanu.
Cunoscut în comunitatea europeană ca economie socială, antreprenoriatul social nu are încă o definiţie exactă şi nici nu se regăseşte în vreun act legislativ din republica Moldova. Abordarea la care au ajuns mai mulţi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale este că antreprenoriatul social trebuie să aibă la bază activităţi economice ale căror profit să fie folosit în scopuri sociale iar angajaţii să facă parte din categoriile cu nevoi speciale.
Marin Dolinţă, coordonator de proiect în cadrul asociaţiei Motivaţie, care a iniţiat o dezbatere publică pe acest subiect, susţine că ONG-urile din Republica Moldova ar trebui să convină asupra unui mecanism ce ar permite dezvoltarea acestei activităţi sociale:
„Scopul nostru este de a propune recomandări pentru a face ajustări la legislaţie, ca să definitivăm până la urmă acest concept și să ne fie mai uşor să activăm în domeniu. În foarte multe ţări din Europa această idee este binevenită şi funcționează cu foarte mare succes. Fondatorul obţine profitul şi vine în întâmpinarea problemelor sociale.”
Dar și fără a fi identificate ca antreprenoriat social, în Republica Moldova au fost puse în practică deja cîteva proiecte orientate pe această filieră.
La Ungheni, de exemplu, o organizaţie neguvernamentală a deschis un atelier unde sunt confe