Potrivit celui mai recent studiu MEDNET Marketing Research Center, aproape jumătate dintre peroanele intervievate (47,4%) îşi vor petrece ziua de 1 Mai acasă, în compania familiei.
Cu toate acestea, tradiţionala ieşire la iarbă verde se regăsește printre opțiunile orășenilor de petrecere a Zilei Internaționale a Muncii, 20,1% dintre aceștia intenţionând să meargă la pădure, în parc sau cel puţin într-un spaţiu amenajat pentru grătare.
Tinerii vor continua să se deplaseze pe litoralul Mării Negre, în timp ce persoanele peste 35 ani vor pleca la munte sau chiar în străinătate.
Lăsând la o parte problemele vieții de zi cu zi, orăşenii doresc să se bucure de această vacanţă prelungită, fie distrându-se alături de prieteni, fie servind masa în familie sau ieșind la un grătar, suma medie alocată sărbătoririi zilei de 1 Mai fiind de 179,89 lei. În acest context, cei care petrec în localitățile de domiciliu au alocat pentru această sărbătoare sume mai mici de 300 lei, în timp ce aceia care îşi vor petrece ziua de 1 Mai la mare, la munte sau în străinătate au bugetat sume ceva mai mari, peste 300 lei.
Mai mult decât atât, 38,0% dintre persoanele intervievate apreciază că bugetul planificat pentru sărbătorirea Zilei Internaționale a Muncii este la fel cu cel de anul trecut, în timp ce numai pentru 8,5% dintre aceștia suma va fi mai mare. Pe de altă parte, 21,3% dintre orășenii cuprinși în eșantion, nu au alocat nici un buget pentru petrecerea zilei de 1 Mai, fie din cauza situaţiei financiare, fie datorită faptului că vor lucra.
Pornind de la faptul că, în acest an, zilele de Paște - 5 şi 6 Mai - stabilite prin lege ca fiind zile libere, sunt apropiate de ziua de 1 Mai, jumătate dintre orășenii care lucrează se pot bucura de o săptămână de concediu (perioada 1-6 Mai).
Ca tendință, cei mai mulți dintre bugetari vor avea liber în ac