Perioada comunistă a însemnat un calvar penru anumiţi sportivi din România care îşi doreau o carieră în străinătate. Multora dintre ei li s-a refuzat acest drept şi au fost nevoiţi să apeleze la decizii riscante pentru a evada din regimul lui Nicolae Ceauşescu.
Unul dintre ei este legendarul tenisman Petre Mărmureanu, care a făcut istorie în echipa de Cupa Davis a României alături de Ilie Năstase, Ion Ţiriac şi Sever Dron. După 38 de ani, el a povestit, în EXCLUSIVITATE pentru ziarulring.ro, experienţele teribile prin care a trecut, chiar dacă era un sportiv celebru.
"RUŞII NE-AU CONFISCAT CASA ŞI AM TRĂIT PATRU PERSOANE ÎNTR-O SINGURĂ CAMERĂ"
Pentru generaţiile mai tinere care nu ştiu cine este Petre Mărmureanu, merită făcută o incursiune prin istorie. El s-a născut în 1941, în Bucureşti. Copilăria sub ocupaţie rusească a fost un calvar. Ruşii au confiscat casa părinţilor săi, iar familia a fost nevoită să trăiască într-o singură cameră. Era vorba de patru suflete, printre care şi un copil, Petre Mărmureanu. Mai mult, mama lui era imobilizată la pat, iar puştiul îndrăgostit de tenis a fost nevoit să se maturizeze brutal.
"În '48 au intrat ruşii în ţară, s-a schimbat guvernul, s-a schimbat tot. Pe noi ne-au dat afară din casă şi am locuit 4 persoane într-o singură cameră. Tata nu mai putea să stea cu noi pentru că îşi găsise o slujbă la Ploieşti, la o sondă de petrol. Eu am rămas la Bucureşti cu mama care era bolnavă, nu se putea da jos din pat. S-a îmbolnăvit după naşterea mea. Alături de noi mai era şi bunica. Aşa că rămăseserăm doar trei în acea cameră. Eram foarte săraci, ca majoritatea românilor din acea perioadă. Tata câştiga 800 de lei pe lună, bani extrem de puţini pentru a întreţine 4 persoane. Eu, ca să-mi ajut familia, m-am dus la clubul Progresul, am sărit gardul şi i-am întrebat pe cei de acolo dacă p