După volume de mare interes pentru public, precum „1.001 de filme de văzut într-o viaţă”, „1.001 de cărţi de citit într-o viaţă” sau „1.001 de picturi de privit într-o viaţă”, la Editura RAO apare un nou volum de aceleaşi dimensiuni enciclopedice. Poate au fost 1.000 de zile care au schimbat lumea, poate mai puţine, poate mai multe, important este că, de acum încolo, acest masiv volum*) există.
Avem, aşadar de-a face cu informaţii şi fotografii, bine organizate în cele aproape 1.000 de pagini care conduc către un nou volum de zile mari: „1.001 de zile care au schimbat lumea”.Există zile în istoria noastră mai îndepărtată sau mai recentă care au schimbat fundamental lumea. Indiferent dacă astăzi ni se par epocale sau doar anecdotice, ele au marcat la vremea lor sfârşitul unei ere şi începutul alteia şi reprezintă reperele de care ne folosim pentru a înţelege cursul istoriei umanităţii. Momentele alese în 1.001 de zile care au schimbat lumea reprezintă Istoria văzută prin prisma unor întâmplări violente sau doar amuzante, a unor întâlniri decisive, a unor incidente memorabile şi evenimente dezastruoase, născute din acţiuni umane sau provocate de natură. Relatate incisiv şi însoţite de ilustraţii uluitoare şi de citate revelatoare, ele se constituie într-un ghid esenţial al evenimentelor care au dat lumii în care trăim forma ei actuală. O carte pe care o citim ca pe un roman-fluviu de aventuri.
„Când eram student, la sfârşitul anilor 60 – scrie prefaţatorul –, teoria general acceptată spunea că marile evenimente şi rolul indivizilor în istorie sunt supraevaluate, iar sintagma zile care au schimbat lumea era cumva redundantă. Mai ales istroicii de stânga insistau că istroia era, de fapt, făurită de forţe profunde – de mişcări sociale, de proletariat. Puţin mai târziu, extraordinara carte a lui Fernand Braudel despre Mediterana avea să ne înveţe, mult ma