O cârciumă, cea de la Rucăr, face istorie la New York. O a treia licitaţie a casei Bonhams are la vânzare o lucrare a lui Nicolae Grigorescu. Strigarea va avea loc pe 8 mai şi este foarte probabil să ridice cota internaţională a celui mai vândut pictor român. La New York s-a vorbit recent la „cote înalte” despre România. O expoziţie a lui Adrian Ghenie, recordmenul din licitaţia Sotheby’s, a avut o expoziţie de pictură din care au fost cumpărate toate lucrările. Preţurile, pe măsura metropolei americane: pânza „Persian Miniature“ a fost cumpărată cu 350.000 de dolari iar alte 12 lucrări au avut şi ele preţuri relativ apropiate, niciuna sub 42.000 de dolari. Deci Ghenie este milionar. Ilie Năstase a fost primul sportiv care a adunat un million de dolari din tenis, Adrian Ghenie strânge milionul din pictură! Şi tot peste ocean. Clujeanul Ghenie, 36 de ani, are de exploatat acum apetitul colecţionarilor internaţionali pentru pictura sa. Urmează o expoziţie la Hong Kong. El ridică faima şcolii de la Cluj şi implicit a artei contemporane din România. Este interesant că vânzările tot mai importante ale lui Ghenie au loc în timp ce la Muzeul de Artă Contemporană din Bucureşti este deschisă o mare expoziţie Mircea Cantor, premiantul Duchamp, şi el şcolit tot la Cluj.
Dar unde este locul lui Grigorescu în acest palmares? Cota lui a crescut de la an la an. În ţară cu sute de mii de euro, în străinătate doar cu mii sau zeci de mii de euro.
“Cârciumă la Rucăr”, pictura din licitaţia Bonhams, este probabil cea mai bună lucrare semnată Grigorescu care a ajuns la vânzare pe piaţa internaţională. Are o evaluare de 61.000 – 92.000 euro. Dacă era licitată în România, probabil ar fi avut o istorie mai “bănoasă”.
Tot la New York vor fi licitate alte două picturi “româneşti”, un Aman şi un Luchian, un ulei şi un pastel, lucrări fără palmares.
Şi totuşi