Astazi se implinesc 27 de ani de la catastrofa nucleara.Un oras-fantoma, cu strazi sufocate de vegetatie, case abandonate si sarma ghimpata. Asa arata Cernobilul, la 27 de ani de la dezastrul petrecut la centrala nucleara care a ingrozit lumea intreaga. Catastrofa din 26 aprilie 1986 a distrus milioane de vieti, iar din cauza cumplitelor radiatii, in zona inca se nasc copii cu grave malformatii, relateaza Realitatea.net. Sursa imagine: 301.ro
Intre timp, autoritatile ucrainene construiesc un nou sarcofag de beton pentru faimosul reactor 4 de la Cernobil. Atentie, imagini socante!
Pe 26 aprilie sunt comemorate victimele unuia dintre cele mai tragice evenimente din istoria omenirii. Explozia la reactorul 4 al centralei nucleare de la Cernobil a pus in alerta nu numai autoritatile sovietice de la acea vreme, dar si intreaga Europa.
Zona a fost evacuata pe o raza de 30 de kilometri, iar unii dintre oamenii care s-au luptat cu incendiul de la reactor au murit la putin timp dupa ce au fost expusi unui nivel de radiatii de 13.000 de ori peste cel normal.
Urmarile la scara larga ale dezastrului nu au fost observate pe moment, insa mutatiile genetice si explozia diverselor forme de cancer au dovedit ca efectele radiatiilor inca se fac simtite. Copiii care s-au nascut intre 1986-1994 au avut o dezvoltare fizica intarziata si valori mai scazute ale coeficientului de inteligenta.
Potrivit specialistilor, explozia de la Cernobil a generat radiatii cat pentru 500 de bombe nucleare de marimea celor de la Hiroshima si Nagasaki. Statisticile arata ca peste 60.000 de oameni au murit ca urmare a radiatiilor, iar mai mult de doua milioane au avut si inca mai au de suferit.
Pentru a opri emisiile radioactive, zona activa a reactorului a fost acoperita cu un ,,sarcofag" de beton, care ecraneaza radiatiile.
Specialistii spun ca abia in anul 25