Alegerile anticipate au devenit inevitabile în Republica Moldova, după ce a fost demis preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, cu votul deputaţilor comunişti, unui grup de liberali, parlamentari liberal-democraţi, dar şi socialişti şi neafiliaţi. ACTUALIZARE: Fostul premier, Vlad Filat, s-a adresat CEDO în privinţa hotărârii Curţii Constituţionale prin care nu a mai putut fi nominalizat drept candidat la conducerea unui Guvern.
Corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu
Legislativul moldovean este nefuncţional şi nu ar putea învesti Guvernul, susţin democraţii. Totuşi, liderii celor trei partide pro-europene ar putea începe negocieri în vederea formării unei noi Alianţe pentru Integrare Europeană.
Liderul grupului liberal-democraţilor din Parlamentul Republicii Moldova, Valeriu Streleţ, a declarat în condiţiile în care s-au echilibrat lucrurile că există şanse să fie negocieri mai sincere. Decizia Curţii Constituţionale, potrivit căreia Vlad Filat nu mai poate deţine funcţia de premier, "a creat însă o circumstanţă", a menţionat liderul fracţiunii PLDM, la o emisiune la ProTV.
Preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, a declarat şi el că democraţii vor continua negocierile. "Colegii din fosta Alianţă erau gata să semneze un nou acord. Acest lucru s-ar fi întâmplat înainte de şedinţa de joi a Parlamentului. Decizia Curţii Constituţionale a dat însă peste cap planul principalilor actori politici din Moldova", declară Lupu.
Potrivit liderului PD, în seara zilei de luni, cele trei partide aveau deja proiectul acordului politic, inclusiv la capitolul partajări de funcţii, ministere şi alte instituţii.
Totodată, fostul premier, Vlad Filat, a declarat că nu vrea să negocieze cu liderul liberal, Mihai Ghimpu. "Vom purta negocieri, dar nu vom discuta şi nu vom accepta în actul guvernării grupul parlamentar Ghimpu, deoarece dori