Duminică, creştinii ortodocşi sărbătoresc Sărbătoarea Floriilor, sau Intrarea Domnului în Ierusalim, praznic ce încheie postul de 40 de zile şi începe Săptămâna Patimilor, ajungând în final la cea mai importantă sărbătoare a Creştinătăţii, cea a Învierii Mântuitorului nostru Isus Hristos.
Îniante de această sărbătoare, cea a Floriilor, ortodocşii comemorează Sâmbăta lui Lazăr, pe care Mântuitorul Hristos l-a înviat din morţi.
„Această sâmbătă este numită Sâmbăta lui Lazăr, când Mântuitorul a mers în localitatea Betania, care este aproape de Ierusalim, unde l-a înviat pe Lazăr. Această minune a învierii din morți impresionează pentru că lumea care a aflat nu se gândea și nu se aștepta la așa ceva. Surorile lui Lazăr îndrăzniseră să meargă la Mântuitorul pentru a-l ruga să îl vindece pe fratele lor, însă, în timp ce discutau cu Isus, au venit alți oameni din urmă și le spune celor două femei să nu-l mai supere pentru că fratele lor a murit. Ei bine, îl vedem pe Mântuitorul lăcrimând când află aceasta și asta pentru că îl știa pe Lazăr, fiind numit în Sfânta Scriptură chiar prieten al său. Totuși el găsește de cuviință să le îmbărbăteze pe femei și le spune că Lazăr nu a murit, ci doarme. Deci încă înainte de Învierea Sa, ne învață și ne îndeamnă să credem că moartea nu este un sfârșit, ci este doar o trecere pentru că sufletul este nemuritor. Ajunge acolo în Betania și săvârșește această minune a învierii lui Lazăr înainte de vreme pentru că mai întâi trebuia să avem Învierea Sa din morți ca zdrobire a puterii morții, pentru ca apoi cu aceatsă mare minune să se poată ajunge și la învierea drepților, a celorlalți pentru că nimeni înainte nu intrase în Rai”, povesteşte Pr. Romeo Ispas, protoiereu al Tulcii.
„Sufletul nostru înviază din păcat şi din patimă”
În legătură cu Sărbătoarea Floriilor, Pr. Ispas spune că aceasta aduce în realitate toate