Ucraina comemorează vineri, 26 aprilie, 27 de ani de la catastrofa de la Cernobîl, cel mai grav accident din sectorul nuclear civil. Zeci de persoane au depus flori şi lumânări la monumentul ridicat în memoria victimelor din 26 aprilie 1986, în oraşul Slavutici aflat la 50 de km de centrala atomică. În capitala Kiev, familiile victimelor şi responsabili ucrainieni au participat la o altă ceremonie.
Comitetul ştiinţific ONU privind efectele radiaţiilor nu recunoaşte decât 31 de decese legate direct de catastrofă. E vorba fie de aşa-zişii "lichidatori" trimişi la faţa locului imediat după accident, ca să îngroape reactorul distrus, fie de pompieri. Asociaţia Greenpeace evocă însă cel puţin o sută de mii de morţi din cauza contaminării radioactive, alte 200 de mii de persoane urmând să dezvolte diverse forme de cancer. În sfârşit, OMS - Organizaţia Mondială a Sănătăţii, spune că explozia reactorului de la Cernobîl ar fi putut cauza circa 4 mii de decese.
Pe 26 aprilie 1986, la ora unu şi 23 de minute noaptea, explozia reactorului 4 al centralei nucleare, prima construită în Ucraina, se soldează cu propagarea în atmosferă a echivalentului radioactiv a 400 de bombe de tipul celor lansate la Hiroshima. Pe scara internaţională, catastrofa de la Cernobîl a fost clasată la nivelul 7, cel mai ridicat. Este considerat ca atare cel mai grav accident nuclear produs vreodată. Sute de mii de muncitori, "lichidatori" veniţi din Ucraina dar şi din Belarus, Letonia, Lituania şi Rusia - toate pe atunci parte integrantă a Uniunii Sovietice din acea vreme - vor veni la faţa locului în lunile următoare pentru a curăţa zona. Protecţia de care beneficiau contra radiaţiilor era scăzută, ba chiar de multe ori inexistentă. Construcţia primului sarcofag în jurul reactorului explodat s-a terminat în octombrie 1986. De atunci, mai multe lucrări de întreţinere şi consolidare au