În noul contract de muncă s-a eliminat prevederea potrivit căreia 16% din veniturile din exploatare ale uzinei vor fi alocate salariaţilor, anual, în limita de 10-11%
Patronatul Uzinelor Sodice Govora a discutat în noaptea de miercuri spre joi cu sindicatele, în încercarea de a găsi o soluţie comună pentru reluarea activităţii, discuţiile fiind continuate ieri în faţa prefectului de Vâlcea - Mircea Alexandru Nadolu.
Potrivit datelor puse la dispoziţia presei de către ministrul delegat pentru dialog social, Adriana Doina Pană, angajaţii Uzinelor Sodice Govora au intrat în grevă pentru că nu li s-au mai acordat creşterile salariale anuale prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă, patronatul intenţionând să reducă numărul zilelor de concediu.
"Din anul 2007, odată cu privatizarea Uzinelor Sodice Govora, în Contractul Colectiv de Muncă era prevăzut ca 16% din veniturile din exploatare ale uzinei să fie alocate salariaţilor. Anual, a existat o creştere salarială, dar până în limita de 10-11%. În acest an, în negocierile pentru noul Contract Colectiv de Muncă, patronatul a cerut eliminarea procentului de 16% şi diminuarea numărului de zile de concediu, de la 30 la 26. În consecinţă, creşterea salarială ar urma să fie de 3.000 de lei pe an, cu achitarea sumei într-o singură tranşă", a comunicat ieri ministrul.
Acesta a explicat că, în paralel, sindicatul a acţionat în instanţă patronatul pentru recuperarea, în decursul a 3 ani, a diferenţei salariale până la 16%, conform Contractului Colectiv de Muncă anterior.
"Patronatul a fost de acord cu încheierea noului Contract Colectiv de Muncă, cu cele două condiţii prezentate mai sus, solicitând totodată şi retragerea acţiunii depuse în instanţă. Menţionăm, de asemenea, că salariul minim brut la ora actuală este de 1.800 de lei plus primele de Paşti, Crăciun şi Ziua Sodistului", a informat m