Din ce în ce mai mulţi vrânceni ajung la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Focşani, după ce au fost muşcaţi de căpuşe. De la începutul acestei luni, mai bine de 20 de vrânceni au ajuns la Secţia de Boli Infecţioase a spitalului, după ce au fost muşcaţi de căpuşe. Medicii ne-au precizat că nicio persoană nu a rămas internată, pacienţilor fiindu-le prescris tratament cu antibiotic.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, o serie de recomandări pentru a preveni muşcăturile de căpuşe. Specialiştii recomandă evitarea, pe cât posibil, a zonelor infestate cu căpuşe. „Dacă ieşim în parc sau în spaţii deschise, este bine să purtăm haine de culori deschise care să protejeze braţele şi picioarele. Culoarea deschisă ajută prin contrast la identificarea uşoară a căpuşelor. Se recomandă, de asemenea, purtarea pantalonilor lungi. Se recomandă purtarea de tricouri, bluze sau cămăşi cu mâneci lungi. Este indicat ca încălţămintea să nu fie prevăzută cu decupaje. Se recomandă aplicarea repetată la 1-3 ore a unui spray repelent pentru insecte (cu dietiltoluamidă) pe pielea expusă (mâini, braţe, antebraţe, ceafă) sau a unui insecticid (cu permetrin) pe pantaloni, manşete, ciorapi şi pe mâneci”, recomandă specialiştii.
În cazul unei activităţi lucrative sau recreative într-o zonă cu risc, cu animale care pot fi parazitate de căpuşe şi cu arbuşti şi vegetaţie bogată, se recomandă examinarea la câteva ore a întregii suprafeţe a corpului, fără a neglija zonele cu păr, pentru a observa căpuşe ataşate de piele sau păr. Căpuşele se pot ataşa şi fixa oriunde pentru a se hrăni cu sânge, fără a provoca disconfort la ataşarea de piele sau în timpul hrănirii.
Pentru îndepărtarea căpuşelor, specialiştii recomandă să vă prezentaţi la un cabinet medical. „Căpuşele se scot imediat, fără întârziere, evitând strivirea ace