Ciobanii vin şi în acest an, în perioada Sărbătorilor Pascale, cu o ofertă bogată de miei, în jur de 4 milioane de capete, la preţuri comparabile cu cele de anul trecut, consumatorii români încercând să facă eforturi pentru păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor pascale, chiar dacă puterea de cumpărare a fost afectată semnificativ din cauza crizei financiare. "Aproape jumătate din efectivul de 9,5 milioane de oi reprezintă oferta ciobanilor pentru piaţa internă, preţurile însă se vor face în piaţă, dar nu vor sări de 13 lei pe kilogram în viu şi între 20 şi 25 de lei în carcasă", a declarat, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Ovine din România - Romovis, Ion Câmpeanu. Ciobanii afirmă că în ultimul an au înregistrat cheltuieli "mai mari ca niciodată" seceta afectând întregul sector agricol. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, preţul de producţie la carnea de miel în carcasă în 2013 se ridică în acest an la 28 - 35 de lei pe kg, în funcţie de rasă, iar preţul mediu de vânzare la carnea de miel în carcasă este estimat pentru această perioadă la 25-30 lei/kg, cu 5-6 procente faţă de 2012.
Anul acesta, în perioada sărbătorilor pascale, se vor sacrifica 2,5-3 milioane de miei, consumul pe cap de locuitor fiind comparabil cu cel de anul trecut de circa 1,5 kg anual. Producţia de carne de ovine acoperă necesarul de consum intern în proporţie de 99%. Efectivele de ovine şi caprine la finele lunii martie 2013 erau de peste 17 milioane de capete.
Ciobanii vin şi în acest an, în perioada Sărbătorilor Pascale, cu o ofertă bogată de miei, în jur de 4 milioane de capete, la preţuri comparabile cu cele de anul trecut, consumatorii români încercând să facă eforturi pentru păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor pascale, chiar dacă puterea de cumpărare a fost afectată semnificativ din cauza crizei financiare. "Aproape jumătate din efectivul de 9,5 milioan