* lucru inacceptabil, au susţinut, ieri, inspectorii ITM, în cadrul seminarului organizat cu prilejul Zilei internaţionale a securităţii şi sănătăţii în muncă
Pentru a marca Ziua internaţională a securităţii şi sănătăţii în muncă, sărbătorită în fiecare an pe 28 aprilie, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Brăila a organizat, ieri, seminarul cu tema \"Prevenirea bolilor profesionale la locul de muncă\".
În întreaga lume, bolile profesionale continuă să fie cauza principală a deceselor la locul de muncă. Conform estimărilor făcute de Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM), din cele 2.340.000 decese profesionale înregistrate în fiecare an, în întreaga lume, numai 321.000 sunt cauzate de accidente de muncă, restul de 2.020.000 decese fiind cauzate de diferite tipuri de boli profesionale legate de condiţiile de muncă. Estimările OIM corespund unei medii zilnice de peste 5.500 de decese înregistrate în întreaga lume, ceea ce reprezintă un lucru inacceptabil pentru munca decentă.
În urma unei statistici privind evoluţia bolilor profesionale din Brăila, din ultimii 5 ani, specialiştii au tras concluzia că numărul cazurilor de îmbolnăviri la locul de muncă prezintă un ritm în scădere. Acest lucru, însă, nu este un exemplu de bune practici în rândul angajatorilor brăileni, ci mai degrabă scoate în evidenţă faptul că salariaţii se tem din ce în ce mai mult să declare aceste probleme. \"La Brăila, numărul cazurilor de boli profesionale a fost în scădere. La nivelul întregii ţări s-a înregistrat o scădere a acestor boli declarate. Acest lucru se datorează şi faptului că s-au împuţinat locurile de muncă, dar şi a faptului că angajaţii se tem să mai semnaleze aceste boli profesionale pentru a nu-şi pierde locul de muncă\", a precizat doctorul Anca Stănescu, din cadrul DSP Brăila.
Aceeaşi opinie a fost împărtăşită şi de către