Dupa ce povestea hamburgerului de la McDonald's lasat de un client in buzunar si descoperit dupa 14 ani neputrezit a facut inconjurul lumii, reprezentantii lantului de restaurante fast-food vin cu o explicatie in sprijinul acestei bizare constatari.
Initial, canadianul David Whipple uitase hamburgerul in buzunarul hainei, l-a descoperit intact dupa doi ani de zile, moment in care a decis sa continue experimentul, pentru a vedea cat de mult se conserva preparatul. Constatand ca acesta nu se mai strica, l-a oferit ca exemplu nepotilor sai, ca sa vada cati conservanti contin alimentele de la fast food.
In momentul in care a decis sa faca public experimentul sau, o lume intreaga a fost socata, iar McDonald's Canada s-a vazut nevoita sa ofere o explicatie pentru aceasta intamplare. Directorul programului de siguranta alimentara al companiei a precizat ca preparatele lantului de fast-food "nu putrezesc decat in anumite conditii", atunci cand sunt expuse la umiditate.
"Au existat o sumedenie de videoclipuri si de fotografii pe Internet, care demonstreaza ca hamburgerii McDonald's nu putrezesc dupa ce sunt lasati sa zaca o perioada indelungata de timp, sugerand ca ar fi pline de chimicale. Adevarul este ca hamburgerii, cartofii prajiti si puiul de la McDonald's nu putrezesc decat in anumite conditii, la fel ca restul alimentelor.
In cazul hamburgerului, chifla este deshidratata prin procesul de gatire. Chifla este facuta, desigur, din paine, dar faptul ca este prajita reduce considerabil gradul de umezeala din ea. Asta inseamna ca, dupa preparare, hamburgerul este destul de uscat. Cand este lasat in camera, acesta se deshidrateaza de tot, avand in vedere ca umiditatea medie din locuinte este de 40%. Asadar, in absenta unei umiditati ridicate, hamburgerul se usuca, nu putrezeste.
Odata cu deshidratarea, se pierd elem