Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a repartizat spitalelor ultimele rezerve de vaccin antitetanic (VTA) din stocul antiepidemic al instituţiei şi le-a cerut medicilor să prescrie serul cu prudenţă, doar în cazurile de urgenţă. „Se face abuz de acest vaccin”, au arătat responsabilii DSP, cu precizarea că ultimele 200 de doze de ser aflate în depozite au fost distribuite Spitalului Judeţean de Urgenţă în cursul zilei de miercuri.
Conducerea DSP a anunţat ieri că din această lună au fost introduse o serie de modificări în ceea ce priveşte profilaxia plăgilor cu risc de infecţie cu tetanos. Una dintre noile reglementări prevede ca Direcţiile de Sănătate Publică să nu mai achiziţioneze vaccin antitetanic, aşa cum se întâmpla până acum.
Spitalele şi medicii de familie au obligaţia de a se aproviziona singuri cu vaccin antitetanic
Procurarea acestui ser cade exclusiv în sarcina spitalelor, care îl vor administra pacienţilor prin serviciile de urgenţă. La rândul lor, medicii de familie nu mai primesc acest vaccin pentru a-l inocula bolnavilor înscrişi pe liste în caz de nevoie, doctorii urmând să-şi facă stocurile de la nivelul cabinetelor din fonduri proprii, dacă doresc să-l prescrie şi să-l injecteze în situaţiile de urgenţă.
„Ultimele instrucţiuni referitoare la prevenţia infecţiilor tetanice precizează că primul pas este toaleta locală a plăgii, urmată de alte măsuri specifice şi de-abia în ultimă instanţă administrarea vaccinului antitetanic. Practic, recomandarea este ca serul să nu se mai injecteze în cazul rănilor superficiale, provocate de mici tăieturi sau înţepături, ci doar în cazul celor profunde, cu risc mare de contaminare cu bacilul tetanic”, au adăugat reprezentanţii DSP.
Serul de import, scump şi greu de găsit, a rămas singura soluţie pentru refacerea stocurilor
Spitalele sucevene se confruntă de anu