Începând de vineri, Republica Moldova are și un președinte interimar al Parlamentului, după ce premierul interimar, Iurie Leancă, și-a început joi activitatea în noua postură. O hotărâre în acest sens a fost votată vineri de către comuniști, liberal-democrați, dar și de grupul liberalilor reformatori. Astfel, Liliana Palihovici, reprezentant al PLDM, va deține funcția de speaker interimar.
Corespondenta RFI la Chișinău, Valeria Vițu
Democrații și liberalii au calificat decizia ca fiind una ilegală, iar toate acțiunile noului președinte interimar, spun ei, contravin legislației.
Între timp, fostul prim-ministru, Vlad Filat, a anunțat că a sesizat Curtea Europeană a Drepturilor Omului, după ce Curtea Constituțională a decis la începutul săptămânii că nu mai poate deține funcția de premier. Vlad Filat afirmă că i-au fost lezate drepturile cetăţeneşti, după ce magistrații moldoveni au decis că un prim-ministru al unui Guvern demis prin moţiune de cenzură ”pentru suspiciuni de corupţie se află în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile”. Hotărârea Curții creează un precedent periculos, declară Filat la TV7. Fostul premier lasă să se înțeleagă că în spatele hotărârii Curții Constituționale ar sta Partidul Democrat, fostul partener de coaliție.
Filat: Nu mă va mira dacă mă trezesc cu vreun dosar penal
Totodată, Vlad Filat afirmă că noul Guvern nu a fost votat, deoarece nu convenea cuiva, nemulţumit că a fost demis procurorul general, Valeriu Zubco. ”Nu mă va mira dacă mă voi trezi cu vreun dosar sau chiar cu o percheziţie”, a mai subliniat fostul premier.
După ședința de vineri a Consiliului Național Politic al PLDM, Filat a declarat că formațiunea sa va înainta altă candidatură pentru funcția de premier.
Iurie Leancă, optimist privind summitul de la Vilnius din toamnă
În pofida crizei politice de