Ultimele plaje virgine din România ar putea dispărea, încă din acest an. Ministrul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a declarat, ieri, la Constanţa, că pregăteşte un act normativ care să permită desfăşurarea de activităţi economice în zonele protejate. Ideea i-a venit, spune ea, după ce s-a consultat cu primarii din localităţile aflate în aceste zone, în special cei din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, care i s-au plâns că, din cauza constrângerilor legislative, nu pot aduce venituri la primăriile şi aşa sărace. ”Trebuie să găsim o soluţie de mijloc, să aibă şi beneficii, nu numai obligaţii”, a spus Lucia Varga. Edilii reclamă în cor faptul că nu sunt lăsaţi să dezvolte zona de plajă. Asta vor. Nu se va pune nicidecum problema amplasării de centrale eoliene, spune ministrul, dar plajele ar putea scăpa de unele restricţii pe care le au în prezent.
Cum e acum
Acum, teoretic, accesul în rezervaţie se face contra unei taxe. Odată pătrunşi, turiştii au multe restricţii. Camparea, de exemplu, este permisă numai în locuri special amenajate. De multe ori, aceste restricţii nu se respectă. Consecinţele pot fi dezastruoase. Anul trecut, zeci de hectare de teren au fost mistuite de flăcări. Se mai întâmplă un fenomen. În zonele acestea ajung mulţi turişti care uită să strângă gunoaiele după ei. Şi lasă în urmă câteva tone în fiecare weekend. Primăriile sunt nevoite să asigure serviciul de salubrizare, dar practic ele nu încasează nici un leu de pe urma acelor turişti. Dimpotrivă, cheltuie.
Ce vor primarii
Lucia Varga spune că primarii i-au spus că doresc să amenajeze plaja pentru turişti. Edilii vor un număr tot mai mare de vizitatori, care le-ar spori veniturile. Ce înseamnă amenajare? De la amplasarea de puncte de informare, la grupuri sanitare, duşuri etc. Adică tot ceea ce puteţi vedea în orice staţiune de pe litoralul românesc.