Cu o săptămână înainte de Paște, prețul unui kilogram de carne de miel, gata tăiat, trece de 20 de lei în toate județele. Românii nu se închesuie să-și scoată banii de la ciorap și pentru că se tem să nu fi e păcăliți cu vreun maidanez. Ei testează târgurile. Sursa: VLAD TEODORESCU
Pentru a evita să se înfrupte în duminica pascală din carnea unui patruped comunitar, mulţi români preferă să cumpere un miel viu şi apoi să vadă cu ochii lor cum este tăiat. Cel puţin aşa susţin crescătorii de oi, care ştiu precis că omul se înghesuie să-şi ia mielul în „Săptămâna Mare” din Postul Paştelui. Spre exemplu, în Bucureşti, preţul unui kilogram de carne de miel viu este de 18 lei, iar cea a unuia gata tranşat este de 25 de lei.
Pentru a pune mâna pe un animal viu - alternativa la un drum lung, obositor şi costisitor până la o stână este dată de târgurile din marile oraşe din ţară.
Stâna dintre betoane
Unul dintre aceste oboare este cel amenajat în Piaţa Apărătorii Patriei din sectorul 4 al Capitalei. Primarul Cristian Popescu Piedone susţine că târgul dintre asfalturi oferă cumpărătorilor alternativa siguranţei că nimic de pe masa pascală nu a lătrat până de curând!
Aici, alegerea unui miel este extrem de uşoară şi înseamnă „vânarea” animalului din ţarc, sacrificarea la abatorul pieţii şi apoi plecarea. Desigur, cu mielul sacrificat! Totul durează cel mult 20 de minute. Mieii sunt aduşi din Dâmboviţa, Teleorman, Ilfov sau Olt.
În timpul săptămânii, la ora prânzului, sunt mai multe animale în ţarcurile special amenajate, decât cumpărători cu intenţii serioase. Oamenii testează piaţa, nu se grăbesc. Un bunic, ţinând de mână doi nepoţei de-o şchioapă, recunoaşte cinstit că a venit ca într-o vizită la Gradina Zoologică, ca să vadă şi micuţii lui cum arată o oaie, un miel sau un ied.
Cât priveşte afacerea propriu- zisă, adică vânzarea mielului tă