Pe tot parcursul crizei din Grecia si Cipru s-a conturat un nou element in Europa: un bloc de tari nordice aliniate la opinia Germaniei privind nevoia de disciplina fiscala stricta.
Cu toate ca blocul pare fara fisura in negocierile europene, este doar o fatada ce ascunde fragilitatea sa, intrucat politicile sustinute de aceste tari sunt, de fapt, semintele propriei distrugeri.
In jurul Germaniei, propovaduitoare a austeritatii pentru toti, se afla Austria, Olanda si Finlanda, o recenta convertita a blocului, cu mare dorinta de afirmare, scrie, intr-un comentariu, Kathimerini.
Unul dupa altul, insa, aliatii Berlinului incep insa sa guste din efectele nedorite ale politicilor de austeritate.
Austria este cea mai slaba veriga. Sprijinul Vienei pentru Angela Merkel este fragil din punct de vedere politic, avand in vedere ca ministrul de Finante austriac, Maria Fekter, si cancelarul social-democrat Werner Faymann isi exprima frecvent opiniile divergente in problema gestionarii crizei euro.
Austriecii s-au trezit abrupt, dupa ce au sustinut atat de vocal ca Ciprul sa confiste o parte din economiile deponentilor, ca au deschis cutia Pandorei si urmatorul vizat este secretul bancar, atat de drag lor. Au devenit urmatoarea piesa in efectul de domino pe care au pus urmarul sa il initieze.
Pe termen mediu, bancherii austrieci vor inceta sa mai constituie o competitie pentru bancherii germani, lasand cale libera pentru dominatia financiara a Berlinului intr-o regiune pe care o considera ca facand parte din "curtea" lor, Europa centrala si de est.
Sunt si alte vesti proaste pentru Austria. Dupa ce o tara cade, intrebarea fireasca este: Cine urmeaza? Cel mai probabil raspuns, dupa Cipru, este Slovenia. Austria este unul dintre cei trei principali parteneri comerciali ai Sloveniei. Moody's a citat