Deşi au creat o nouă isterie naţională, căpuşele pot fi ţinute la distanţă destul de uşor, cu ajutorul soluţiilor repelente şi al îmbrăcămintei adecvate. Şi dacă suntem muşcaţi nu înseamnă că ne vom îmbolnăvi, ne liniştesc medicii.
Anul trecut, numărul cazurilor confirmate de boală Lyme s-a dublat comparativ cu anul precedent, potrivit unui raport publicat la începutul acestui an de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. De fapt, în toată ţara, în anul 2012 au fost confirmate 698 de cazuri de boală Lyme, infecţia provocată de muşcătura de căpuşă.
Trebuie menţionat, însă, că nu orice muşcătură de căpuşă ne îmbolnăveşte. O dovadă în acest sens este faptul că anul trecut s-au adresat medicilor 1.762 de persoane muşcate de căpuşă, care s-au temut că suferă de boala Lyme, dar numai 698 dintre acestea au fost confirmate, adică mult mai puţin de jumătate. În 2012, cele mai multe cazuri confirmate de boală Lyme s-au înregistrat în judeţul Sibiu (139), urmat de Alba şi de Botoşani (ambele cu câte 69 de cazuri) şi de Cluj (58 de cazuri).Încălzirea globală şi câinii, de vină pentru înmulţirea căpuşelor
Anul acesta, sezonul căpuşelor a început mai devreme, iar problema a căpătat într-un timp scurt amploare, zeci de persoane ajungând la spital înţepate de căpuşe.
„Înmulţirea peste măsură a căpuşelor în ultimii ani se pare că are două cauze: încălzirea globală si numărul mare de câini comunitari, fiindcă aceste căpuşe trăiesc pe o gazdă animală – câini, oi, vaci, capre etc.“, explică medicul primar boli infecţioase Simin-Aysel Florescu de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş“ din Capitală.
Institutul Naţional de Sănătate Publică a emis un avertisment către populaţie privind pericolul muşcăturilor de căpuşă şi câteva recomandări pentru a le preveni: Dacă ieşim la iarbă verde sau în parcuri, îm