Ieri, poliţiştii au fost sesizaţi de către un ieşean după ce a fost înşelat de două persoane.
Joi, Constantin G., a anunţat Poliţia despre faptul că în aceeaşi zi a fost indus în eroare de două persoane necunoscute. Cei doi l-au apelat pe telefonul fix, prima persoană pretinzând că este fiul său, care a suferit un accident rutier, iar cea de-a doua persoană a afirmat că este avocat şi i-a solicitat suma de 10.000 de lei, bani pe care victima i-a depus într-un cont bancar pe numele unui bărbat necunoscut.
„În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune, iar cercetările continuă în vederea identificării autorilor“, a declarat Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie JudeţeanIaşi.
Pe această cale, reprezentanţii IPJ recomandă ieşenilor o serie de măsuri pentru identificarea unei persoane care doreşte să-i înşele.
Persoanele care recurg la astfel de fapte sunt actori foarte buni, care îşi dezarmează victimele cu aparenţe de „băiat de treabă“. Dincolo de această faţadă se află un infractor care posedă un simţ natural de a identifica victimele şi de a le înfrânge rezistenţa cu propunerile lui. Infractorul tipic nu are moralitate, este adesea violent, adaptabil la orice situaţie şi crede că victimele îşi merită această soartă. Dacă nu este prins, el va acţiona din nou.
În ceea ce priveşte partea vătămată, poliţiştii spun că oricine poate deveni o victimă, chiar şi persoanele care se consideră prea inteligente pentru a fi înşelate. Multe victime au o serie de caracteristici comune: cel mai adesea, dar nu întotdeauna, sunt femei, bătrâne şi locuiesc singure. Singurătatea şi dorinţa de a ajuta sunt trăsături pe care aceşti infractori le exploatează pentru a obţine cooperarea victimei, iar în vizorul lor se vor afla absolut toate bunurile care reprezintă o valoare.
Ieri, poliţiştii