Valentinua Ursu în dialog cu Ana Rotaru, Valeriu Guţu și Alexandru Oleinic. Trei din patru moldoveni cred că ţara merge într-o direcţie greşită – arată ultimul Barometru de Opinie Publică, dat publicităţii în această săptămână. Un record, de la lansarea BOP-ului. O situaţie similară a fost înregistrată în august 2001, când la putere au venit comuniştii şi au guvernat 8 ani. Despre o Moldovă care poate ajunge prosperă vorbim azi. Conform cercetărilor sociologice, marea majoritate a moldovenilor cred că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită, că se adânceşte corupţia şi că politicienii de la guvernare nu-şi urmăresc decât propriile interese. Sărăcia şi şomajul sunt menţionate de către respondenţi ca fiind cele mai mari probleme. La Călimăneşti am discutat cu Ana Rotaru, profesoară la şcoala din sat. Şi am pornit vorba de la sărăcie.
Ana Rotaru: „Sărăcia înseamnă lipsă de drumuri, lipsă de locuri de muncă şi lipsă de cultură.”
Europa Liberă: Cine e sărac?
Ana Rotaru: „Toţi. Noi, de la ţară, suntem pedagogi intelectuali, dar mai săraci uneori decât cei care lucrează pământul. Nu avem nici posibilitatea să ne procurăm cele necesare, să ne alimentăm corect, să ne îmbrăcăm. Că, la urma urmei, nu ne trebuie castele, dar măcar să ne deosebim că suntem o grupă de oameni mai de elită. Adică am făcut studii superioare, muncim.”
Europa Liberă: Cine trebuie să lupte cu sărăcia?
x Ana Rotaru: „Toţi ar trebui să luptăm, fiecare la serviciul său, de exemplu, în gospodărie, în familie Să începem cu o atitudine mai serioasă faţă de societatea, faţă de timpul în care trăim şi să conştientizăm că, într-adevăr, până nu facem noi ordine în satul nostru, nu ne asigurăm pâinea noastră cea de toate zilele, nu ne-o va da nimeni pe masă, pe tava. Dar totuşi trebuie să aibă grijă prin lege şi parlamentarii, şi conducerea statului, tr