Ieseanul Leizer Finchelstein, unul din putinii supravietuitori ai Pogromului de la Iasi dar si al Trenurilor Mortii, respectiv cetatean de onoare al orasului Iasi, a decedat.
Finchelstein s-a nascut in luna noiembrie a anului 1923 si, anul acesta a implinit 90 de ani. Acum cativa ani, aceasta a povestit intr-un interviu pentru Revista 22, grelele incercari prin care a trecut in timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial "Pe 29 iunie 1941, duminica, nimeni nu-si imagina ce avea sa urmeze, desi semne prevestitoare au fost. Sambata, un frate de-al tatalui, care locuia la Abator, un cartier cu multi evrei, a venit in fuga mare, desfigurat de spaima, ca sa spuna ca evreii sunt scosi din case, batuti si omorati. Duminica dimineata parea totusi o zi linistita. Familia Finchelstein auzise ca evreii sunt chemati la Chestura pentru a li se da permis de sedere in Iasi, dar nu s-a grabit sa se prezinte. De fapt, ei erau momiti acolo de autoritati", explica Leizer Finchelstein. Atunci, unul dintre fratii lui Leizer, care era functionar de magazin, a plecat de dimineata la munca si de atunci nu l-a mai vazut nimeni.
Ieseanul Leizer Finchelstein, unul din putinii supravietuitori ai Pogromului de la Iasi dar si al Trenurilor Mortii, respectiv cetatean de onoare al orasului Iasi, a decedat.
Finchelstein s-a nascut in luna noiembrie a anului 1923 si, anul acesta a implinit 90 de ani. Acum cativa ani, aceasta a povestit intr-un interviu pentru Revista 22, grelele incercari prin care a trecut in timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial "Pe 29 iunie 1941, duminica, nimeni nu-si imagina ce avea sa urmeze, desi semne prevestitoare au fost. Sambata, un frate de-al tatalui, care locuia la Abator, un cartier cu multi evrei, a venit in fuga mare, desfigurat de spaima, ca sa spuna ca evreii sunt scosi din case, batuti si omorati. Duminica dimineata parea totusi o zi linistita.