Cel mai mare Târg Internaţional de locuri de muncă dedicat exclusiv medicilor şi asistenţilor medicali a ajuns şi la Cluj. Sute de clujeni s-au arătat dornici să plece în străinătate la muncă. La târg au fost prezenţi cei mai buni recrutori din Europa.
Fiecare contract trebuie discutat cu angajatorul. În mod normal, se fac şase luni de probă, li se spune celor interesaţi. Cei interesaţi au fost invitaţi să discute direct cu angajatorul şi li s-a explicat că, de obicei, se fac contracte pe termene foarte scurte, având în vedere că salariile se renegociază.
„Am venit în România să recrutăm, la fel ca şi în celelalte ţări, doctori, asistente şi chiar medici stmatologi atât pentru Scandinavia, cât şi pentru Germania. În primul rând e important să fie un medic specialist, adică să deţină o diplomă, iar în al doilea rând să cunoască limba ţării în care unde doreşte să lucreze”, a declarat Stan Pyrzanowski, organizator.
Ofertele care mai de care mai tentante ajung să atragă tot mai mulţi specialişti de la noi din ţară. “Prima obţiune ar fi Marea Britanie, dar nu m-ar deranja ţările din Scandinavia. Sunt asistent la balneofiziologie şi vreau să plec pentru un ban în plus, mai mult respect pentru calitatea vieţii şi a muncii. Lucrez în domeniu de 28 de ani”, spune unul dintre aplicanţi.
O femeie vrea să aplice pentru un post de asistentă medicală în Irlanda. „Acolo sunt mai multe posibilităţi ca aici şi apoi eşti apreciat şi mai bine plătit”, spune femeie.
Renumele şcolii medicale româneşti a ajuns în toate colţurile lumii şi tocmai de acea cadrele medicale de aici sunt foarte căutate.
„În general, medicii români sunt foarte buni şi foarte bine apreciaţi pentru că sunt foarte bine pregătiţi faţă de alţi medici. Salariile sunt cu mult peste mediile Europei în ţările nordice. Se pleacă de la 3.500 de euro şi se poate ajunge la 10.000 de euro”, spu