Initiativa Romania Liberala a fost lansata la apa suferind de exact aceeasi vulnerabilitate majora ca Miscarea Populara - lipsa unui lider autentic.
De fapt, asemanarile dintre cele doua sunt destul de mari: ambele sunt reactii disidente la un partid mare de pe scena politica, MP la PDL, iar IRL la PNL - Antonescu.
Ambele isi propun sa antreneze electoratul demobilizat al dreptei, caruia sa-i livreze solutii si proiecte corecte.
Ambele vizeaza transformarea in partid politic. Daca MP a fost mai degraba o reactie nervoasa incropita pe genunchi, IRL este clocita de mai multa vreme si pare a avea o elaborare mai consistenta in spate.
Sunt demersuri generoase, chiar necesare in societatrea romaneasca, mai ales in zona extrem de debusolata a dreptei, dar nu cred ca pana la tratarea vulnerabilitatii majore despre care vorbeam au vreo sansa de reusita.
Am mai spus-o si dupa lansarea Miscarii Populare, electoratul roman nu rezoneaza la idei, proiecte, viziuni, oricat de valoroase, oricat de elaborate si inteligente, decat daca ele au un chip cu care sa le identifice.
De cand ne stim, noi romanii am avut nevoie de un conducator, preferabil mana forte, pe care sa-l urmam, sa-l iubim si sa-l uram, cu care sa ne identificam sau de care sa ne disociem, in orice caz la care sa ne raportam.
Ca s-a numit voievod, domnitor, principe, rege sau presedinte, romanii au avut nevoie de el si aceasta nevoie va zadarnici orice eventuala incercare de a transforma Romania in republica parlamentara.
Atat MP, cat si IRL incearca sa aduca in prim plan echipe reformatoare. In cazul MP, in acest moment vorbim despre un lider formal, Marian Preda, si cel informal Traian Basescu. Marian Preda este un intelectual de mare valoare, un eminent universitar, coordonatoul unui studiu demografic foarte important,