In campania electorala de la locale, majoritatea candidatilor la functia de primar de sector in Bucuresti au promis ca vor reabilita toate blocurile de pe raza administrativa a sectorului. In 2013, cei care au castigat functia de primar au alocat fonduri substantiale din bugetul local pentru aceasta activitate - peste 100 de milioane de euro, la care se adauga banii luati din credite interne/externe in ultimii ani - 336 milioane euro. In total - aproape jumatate de miliard de euro.
Reabilitarea termica este in principiu un lucru benefic, orasul avand oportunitatea sa scape de asa zisele " cartiere de blocuri gri", iar factura la intretinere scade considerabil datorita izolarii cladirilor. Realitatea arata insa ca au aparut doua probleme majore: calitatea lucrarilor si culoarea in care sunt vopsite aceste imobile.
In 2010, HotNews.ro a scris cum cartiere intregi de blocuri din Capitala au fost vopsite in culori tipatoare - roz, portocaliu, lila, verde, albastru. Ulterior, Ordinul Arhitectilor din Bucuresti a numit aceste fenomen "betie cromatica psihedelica" si a vorbit despre calitatea indoielnica a acestor lucrari. La doi ani de la aparitia problemei, cele doua probleme persista, desi au scazut in amploare.
Mircea Ochinciuc, presedintele Ordinului Arhitectilor Bucuresti, spune ca desi culorile folosite pentru vopsirea fatadelor s-au mai indulcit, aspectul acestor cladiri ramane in continuare unul neplacut datorita felului cum sun "pictate fatadele".
"S-a mai indulcit un pic situatia. Problema nu este ca unii au mai renuntat un pic la culorile stridente, ci problema este cum sunt asezate aceste culori pe fatada. Fatada ramane un obiect de arhitectura. Acolo chiar daca pui culori pastelare, nu le arunci oricum", a declarat Ochinciuc pentru HotNews.ro.
Dincole de aspectul neplacut, care este vizibil pentru toata