De la mijlocul lunii iunie demareaza o sesiune de depunere proiecte pentru Masura 121 „Modernizarea exploatatiilor agricole” din PNDR care se adreseaza fermelor de familie.
Ferma de familie produce pentru consumul propriu, iar surplusul este comercializat. Activitatile din cadrul fermei sunt realizate, in principal, de catre membrii familiei. Dimensiunea economica a fermei de familie poate fi intre 2 - 50 UDE (Unitatea de dimensiune economica exprima dimensiunea unei exploatatii agricole determinata pe baza marjei brute standard a exploatatiei).
“Propunerea pe care MADR o lanseaza va da sansa micilor ferme de familie care vor aplica in cadrul programului sa creasca si sa produca mai mult pentru piata, asigurand astfel un venit din ce in ce mai mare membrilor familiei care traiesc din agricultura. Cel putin asta sustine ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care mai subliniaza ca “fermele de familie pot avea o contributie esentiala la dezvoltarea satului romanesc. Avem obligatia sa le oferim sansa de a creste si de a deveni competitive pe termen mediu si lung”.
In cadrul sesiunii pentru care sunt alocate 50 milioane euro vor fi finantate aproximativ 1.000 ferme de familie, cu o valoare maxima eligibila a proiectului de 125.000 euro, din care pana la 50.000 euro sprijin nerambursabil prin Programul National de Dezvoltare Rurala.
Pot depune proiecte persoane fizice, cu conditia autorizarii inaintea semnarii contractului de finantare, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau familiale si alte tipuri de beneficiari eligibili in cadrul masurii 121.
Pentru a veni in sprijinul fermierilor interesati sa acceseze aceasta masura, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale intentioneaza sa puna la dispozitia potentialilor beneficiari, cu titlu gratuit, proiecte model si informatii documentate tehnic pentru ferme de legume in camp