Economia subterană a ajuns la 2.000 miliarde de dolari, faţă de un PIB de peste 15.000 miliarde de dolari
În mod normal, ai de-a face cu economii subterane în locuri precum Brazilia sau în sudul Europei, însă din cauza şomajului ridicat şi a incertitudinii de pe piaţa muncii lucrurile s-au schimbat şi în America
Munca la negru s-a extins puternic în Statele Unite în ultimii ani, pe fondul şomajului ridicat şi incertitudinii de pe piaţa muncii, economia subterană, nefiscalizată, fiind estimată anul trecut la 2.000 miliarde de dolari, faţă de un PIB de peste 15.000 miliarde de dolari.
Analiştii spun însă că economia subterană ar putea fi un factor pozitiv pentru cea reală, fiscalizată, deoarece previne o deteriorare mai accentuată a indicatorilor sectoriali şi de consum.
"Cred că economia subterană este destul de mare în SUA. Fie că vorbim despre munca la negru sau despre imigranţii ilegali, este foarte mare", comentează Alexandre Padilla, profesor de economie la Metropolitan State University din Denver, Colorado, potrivit CNBC.
Astfel, se estimează că activitatea economică nefiscalizată din SUA a totalizat anul trecut 2.000 de miliarde de dolari, potrivit unui studiu efectuat de economistul Edgar Feige de la Unversity of Wisconsin-Madison.
"În mod normal, ai de-a face cu economii subterane în locuri precum Brazilia sau în sudul Europei. Însă având în vedere situaţia de pe piaţa muncii şi incertitudinea din economie, nu este o surpriză că a crescut şi aici, în Statele Unite", spune Laura Gonzalez, profesor de finanţe personale la Fordham University.
Economia subterană din SUA s-a dublat
Potrivit estimărilor lui Friedrich Schneider, profesor la Universitatea Johannes Kepler din Linz, Austria, economia subterană din SUA s-a dublat ca cifră de afaceri faţă de nivelul din 2009, reprezentând în prezent aproape