Specialistii de sanatate publica atentioneaza cu privire la cresterea numarului de persoane care s-au adresat, in ultima saptamana, serviciilor medicale pentru intepaturi cu capuse.
“Avand in vedere ca se asteapta ca, la inceputul lunii mai, un numar mare de persoane sa petreaca zilele libere „in natura, la iarba verde”, consideram util sa transmitem catre populatie recomandari pentru a preveni intepaturile de capuse si consecintele neplacute si uneori grave ale acestora”, afirma Lidia Onofrei, purtator de cuvant al DSP Botosani.
Astfel, specialistii de la DSP recomanda evitarea, pe cat posibil, a zonelor infestate cu capuse. Daca totusi iesim in parc sau in spatii deschise, este bine sa purtam haine de culori deschise care sa protejeze bratele si picioarele. Culoarea deschisa ajuta prin contrast la identificarea usoara a capuselor. Se recomanda, de asemenea, purtarea pantalonilor lungi. Se recomanda purtarea de tricouri, bluze sau camasi cu maneci lungi. Este indicat ca incaltamintea sa nu fie prevazuta cu decupaje.
Se recomanda aplicarea repetata la 1-3 ore a unui spray repelent pentru insecte (cu dietiltoluamida) pe pielea expusa (maini, brate, antebrate, ceafa) sau a unui insecticid (cu permetrin) pe pantaloni, mansete, ciorapi si pe maneci.
In cazul unei activitati lucrative sau recreative intr-o zona cu risc (cu animale care pot fi parazitate de capuse si cu arbusti si vegetatie bogata) se recomanda examinarea la cateva ore a intregii suprafete a corpului, fara a neglija zonele cu par, pentru a observa capuse atasate de piele sau par. Capusele se pot atasa si fixa oriunde pentru a se hrani cu sange, fara a provoca disconfort la atasarea de piele sau in timpul hranirii.
Pentru indepartarea capuselor este recomandat sa va prezentati la un cabinet medical.
“Capusele se scot imediat, fara intarziere, evitand strivirea acest