In cadrul campaniei “Sa protejam impreuna copilaria”, Societatea Romana de Pediatrie (SRPED) semnaleaza parintilor ca una dintre cele mai frecvente boli la copii si care le afecteaza sanatatea uneori pe termen lung, otita medie acuta, poate fi prevenita prin vaccinare.
In contextul Saptamanii Europene a Vaccinarii si a intentiei Ministerului Sanatatii de a extinde shema nationala de imunizare, Societatea Romana de Pediatrie (SRPED) atrage atentia parintilor asupra celei mai frecvente boli pneumococice la copii: otita medie acuta.
Avand in vedere ca rezistenta la antibiotice a bacteriei care provoaca aceasta boala a crescut ingrijorator , SRPED recomanda preventia prin vaccinarea pneumococica. Otita medie acuta este o boala care se poate manifesta prin durere la nivelul urechii, febra, stare generala de rau, diaree si afecteaza 3 din 4 copii cel putin o data pana la varsta de 3 ani. In lipsa tratamentului, poate duce la deficit de auz.4 Totodata, specialistii pediatri avertizeaza parintii ai caror copii au sub 5 ani si merg la cresa sau gradinita ca acestia sunt de 3 ori mai expusi riscului de imbolnavire cu otita medie acuta.1
Spre deosebire de alte boli frecvente la copiii, otita medie acuta nu confera imunitate pe viata dupa trecerea prin boala, ci dimpotriva, pot aparea episoade repetate. Astfel, 1 din 3 copii sufera de 6 episoade de otita medie acuta pana la varsta de 7 ani. In lipsa imunizarii, 60% dintre copiii afectati de episoade frecvente de otita medie acuta isi pot pierde auzul, din cauza acumularii de lichid in spatele timpanului.
Ultimele date disponibile la nivel local arata ca in Romania sunt raportate anual 139.480 de cazuri de otita medie acuta la copii, dintre care 5.480 de cazuri in spitale, aproape 40.000 de cazuri la medicii specialisti, si peste 94.000 de cazuri la medicii de familie.
Potrivit concluziilor unu