Datele obținute în cadrul Programului de Evaluare a Stării de Sănătate, cerut în 2007 de ministru, nu au nicio legătură cu realitatea și conțin erori grave Sursa: EVZ
„Informaţiile obţinute în acest program sunt un gunoi”, spune convins medicul Aurel Marin, redactor şef la publicaţia Viaţa Medicală. O susţine chiar cu date obţinute de la Ministerul Sănătaţii. „Populaţia care s-a prezentat la programul domnului Nicolăescu s-a autoselectat şi asta este o eroare. S-ar obţine o marjă de eroare de 10-20%”, adaugă medicul, care ne-a arătat şi dovezi care îi susţin teoria.
1.000 de euro ca să găseşti un hipertensiv
Ionuţ Bazac, fost ministru al Sănătăţii, cel care a oprit în 2008 Programul Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei, declara în urmă cu patru ani, imediat după preluarea mandatului, că datele colectate existau deja în statistici: „Ştiţi cum s-a făcut programul de evaluare? Medicii au fost transformaţi în nişte secretare care completează nişte formulare. Pentru asta trebuie să cheltuim bani? Aceste lucruri se pot face prin direcţiile de sănătate publică, foarte simplu, şi ca sarcini de serviciu. Nu se poate ca la nivel naţional, România, ţară membră a UE, să nu ştie care sunt patologiile şi care sunt statisticile”, declara fostul ministru acum patru ani.
Alţi experţi critică costurile uriaşe pe care le-a implicat. Practic, s-au cheltuit pentru depistarea unui hipertensiv 1.000 de euro, cu cei 170 de milioane de euro irosiţi pe tichete, poştă, analize, putând fi cumpărate mii se salvări.
Părţile bune au fost că au reuşit să meargă la medic şi persoane care altfel nu ar fi făcut-o. „Din punct de vedere al diabetului, programul a fost extrem de benefic. Au fost depistate multe cazuri care au intrat în tratament. Dacă nu ar fi fost găsite, bolnavii ar fi suferit complicaţii şi ar fi ajuns în cele din urmă la infarct miocardic,