Vicepremierul a explicat de ce nu se vor desfiinţa judeţele şi nu se vor comasa comunele, dar şi cum va împăca orgoliile în interiorul regiunilor.
Coordonatorul proiectului regionalizării României, vicepremierul Liviu Dragnea, a spus că desenul viitoarelor regiuni nu e încă stabilit şi a negat că ar exista diferende în USL pe tema regionalizării. El a promis că, după ce specialiştii vor finaliza proiectul noii structuri administrativ-teritoriale, vor fi organizate dezbateri publice în 12 mari poli de dezvoltare, inclusiv la Cluj.
Deşi sunt de notorietate diferenţele de opinii dintre social-democraţi şi liberali pe tema regionalizării, vicepremierul susţine că acestea nu există. „Am citit şi eu în presă că ar fi diferende între noi, le-am căutat şi nu le-am găsit. Nu există două proiecte de regionalizare, al nostru şi al lor; există doar o analiză extrem de serioasă făcută de o comisie academică alcătuită din specialişti, profesori universitari, comisii interne ale celor două partide, dar nu există diferende pe numărul de regiuni (Dragnea a prezentat varianta cu actualele opt regiuni, în vreme ce comisia PNL, condusă de Klaus Johannis, propune 12m regiuni, n. red.) pentru că încă nu e stabilit. La elaborarea proiectului regionalizării, ultimele două lucruri pe care le vom stabili vor fi noua configuraţie administrativ-teritorială şi reşedinţele regiunilor", a afirmat Dragnea.
Acesta neagă că ar fi partizanul păstrării actualelor euroregiuni. „La congresul PSD am prezentat simulări ale fluxului persoanelor pe hărţi cu ceea ce avem la ora actuală, dar numărul şi structura viitoarelor regiuni vor reieşi din analiza comisiei academice. Dacă ei vor veni cu 7 sau cu 10 regiuni, acel proiect îl voi susţine", a afirmat Dragnea. Totuşi, a admis că, de teamă că alegerea indirectă a viitorilor preşedinţi de consilii regionale ar favoriza PSD, liberalii au pr