Saptamana aceasta s-a aprobat Ordonanta de urgenta a Guvernului privind pajistile permanente si pentru modificarea si completarea Legii nr. 18/1991 privind fondul funciar. Conducerea MADR a insistat in directia urgentarii solutionarii utilizarii pajistilor de catre crescatorii de animale, indiferent de forma de organizare, cu respectarea totodata a clauzelor din Tratatul de Aderare al Romaniei la Uniunea Europeana.
Prin OUG a pajistilor care abroga Legea 214, primariile si consiliile locale vor primi subventii pe suprafata numai daca nu exista cereri din partea fermierilor. Daca nu exista in anumite comune fermieri sau crescatori de animale care sa solicite subventiile, Primaria are obligatia, prin consiliile locale sa ceara acesti bani pentru intretinerea pasunilor respective. Dar numai daca nu exista o solicitare din partea fermierilor.
Acest act normativ vine in sprijinul crescatorilor de animale care isi vor asigura necesarul de hrana si continuarea activitatii de crestere a animalelor pentru obtinerea produselor de origine animala in vederea asigurarii necesarului de consum. Totodata, actul normativ vine in sprijinul comunitatilor locale, deoarece taxele din concesionarea pajistilor permanente, se constituie ca venituri la bugetul local sau de stat, dupa caz. Dupa indelungi consultari cu reprezentantii crescatorilor de animale, s-a ajuns la o forma finala care raspunde cerintelor acestora:
- s-a creat posibilitatea utilizarii pajistilor din domeniul public si privat al comunelor, oraselor, respectiv municipiilor, atat de catre persoanele fizice, cat si cele juridice, care cresc animale,
- s-a stabilit cu claritate regimul juridic al dreptului de proprietate, precum si identificarea corecta a proprietarilor si a administratorilor legali ai pajistilor;
- s-a introdus obligativitatea ca utilizatorii pajistilor sa aiba animalele inscrise in