Câteva sute de autovehicule, TIR-uri, autoutilitare şi alte mijloace de transport de la cele mai importante firme din Alba, au traversat sâmbătă oraşul Alba Iulia în ritm de ”înmormântare”, în cadrul unui protest împotriva noilor schimbări legislative.
Transportatorii şi-au exprimat nemulţumirea faţă de legislaţia prin care se aplică amenzi mari şi se solicită licenţe de transport şi pentru autovehiculele cu masă peste 2,4 tone.
”Este ultima soluţie, dacă nici asta nu funcţionează nu ştiu ce să facem. Probabil mergem la Bucureşti şi adunăm 2.000-3.000 de camioane. Nu mai putem lucra, suntem disperaţi. Nu iau în calcul că nu se mai poate rezolva ceva. Până la urmă costurile mari pe care le vom avea se vor reflecta în preţuri sau vor fi tăiate salariile angajaţilor. Suntem mai rău ca pe vremea otomană”, a declarat Dumitru Blaga, reprezentant al firmei “Parpanghel” Sebeş, unul dintre oragnizatorii protestului. La protest au mai participat angajaţi ai firmelor Kronospan, Transavia, Albalact, Tobimar, Elis Pavaje, Supremia Grup, Parpanghel, Alpin 57 Lux, Transavram Sebeş, Oprean, Elit, dar şi de la alte societăţi mai mici din judeţ. Şoferii au afişat slogane cum ar fi: ”Opriţi jaful”, sau ”Vrem drumuri şi autostradă, nu doar taxe şi amenzi”.
Transportatorii au prezentat prefectului de Alba nemulţumiri legate de legislaţia aplicată prin OG 11/2013, HG Foto Protest cu TIR-uri la Alba Iulia
HG 69/2012 şi HG 1373/2008, prin care activitatea acestora este mult îngreunată, după cum susţin protestatarii. Potrivit OG 11/2013, sunt obligatorii licenţe de transport pentru vehicule cu masa peste 2,4 tone, faţă de condiţiile anterioare, în care această obligativitate revenea doar celor mai grele de 3,5 tone. Astfel, costurile firmelor de transport sunt mult mai mari, fiind estimate la aproximativ 500 de euro pe firmă, respectiv 150 de euro pent