În cadrul Comisiei de Dialog Social, care s-a întrunit ieri, la sediul Instituţiei Prefectului, principalul punct de pe ordinea de zi a fost cel referitor la reactualizarea strategiei de dezvoltare economică şi socială a judeţului nostru.
Strategia de dezvoltare economică şi socială a judeţului Iaşi în vigoare este cea întocmită în 2009, care este valabilă până în 2014. Însă la momentul redactării acesteia nu se instalaseră efectele crizei economice şi financiare, prin urmare strategia abordată nu se mai suprapune cu actualele realităţi ale judeţului nostru. De asemenea, este nevoie, anul acesta, de întocmirea unei noi strategii, pentru perioada 2014-2020.
„Poate unora li se pare un act de care putem să ne dispensăm, cel de a întocmi strategia, poate li se par hârtii. Dar este o condiţie obligatorie pentru ca să poţi să aplici pentru fonduri europene. În lipsa unei strategii prin care o comunitate şi-a asumat nişte priorităţi, aceasta nu poate merge la Uniunea Europeană ca să depună proiectele pe acele priorităţi, pentru că ele nu sunt scrise nicăieri, ori acesta este rolul strategiei de dezvoltare. Înseamnă cele mai importante lucruri din comunitatea noastră, pe care noi ne bazăm şi pe care vrem să le dezvoltăm şi mai mult“, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei.
Viitoarea strategie de dezvoltare economică şi socială a judeţului se bazează pe aşa-zisele „motoare de creştere“, care şi-au dovedit viabilitatea în timp şi care includ: unităţile din mediul educaţional, fundaţiile, partea de servicii medicale, industria ş.a. Obiectivul principal al noii strategii va fi cel de creare de locuri de muncă.
Pe ordinea de zi a Comisiei de Dialog Social se mai află un punct intitulat „Asigurarea unei infrastructuri stradale corespunzătoare în municipiul Iaşi“, ce trebuia susţinut de reprezentanţii Primăriei. Cu toate că au pro