Zeci de elevi şi cadre didactice de la Colegiul „Costache Negruzzi“ au participat ieri la lansarea oficială a proiectului „Reţeaua Seismică Educaţională din România“.
Punctul de atracţie al evenimentului l-a constituit seismometrul, care va fi instalat la unitatea şcolară şi va deveni funcţional începând din anul şcolar 2013-2014. „Profesorii vor urma cursuri de formare şi abia după aceea vom utiliza sistemul, după ce va fi instalat seismometrul. Vor fi implicaţi profesori de fizică şi de geografie în această activitate. Proiectul este important pentru că trăim într-o ţară în care sunt seisme şi este bine ca populaţia, chiar de la vârste fragede, să fie informată, să ştie să se protejeze şi să ştie să se comporte în timpul unui seism. Seismometrul va fi conectat la un calculator cu internet, deci Institutul de Fizică a Pământului va putea să vadă înregistrările care vor fi realizate, dar acesta va fi utilizat şi în scop didactic şi educativ. Au fost alese nouă unităţi de educaţie în acest proiect, din diferite zone. Am înţeles că au încercat să acopere toată ţara pentru ca să poată culege date din diferite zone“, a precizat prof. Mihaela Ţura, director adjunct la Colegiul „Negruzzi“ şi coordonator de proiect.
Proiectul se derulează pe o perioadă de trei ani şi este realizat în colaborare cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Partenerii implicaţi în realizarea proiectului educaţional sunt Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Construcţii, Urbanism şi Dezvoltare Teritorială Durabilă „URBAN INCERC“, Universitatea „Babeş Bolyai“ Cluj – Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului, Beta Software Management SA.
Aparatură similară cu cea instalată în şcolile din restul Europei
Participanţii la proiect speră ca activităţile care se vor de